2019 Project award Karupelv Valley/Grönland IV.

Karupelv Valley/Grönland IV – professional explorer polar tent

As the pictures of our projects from 2018 are showing, humans aren´t quite welcome in the natural habitat of the polar bear.

 All the more it´s important to us, to provide a level of equipment and residence on site that enable an optimal workflow for recurring researchers of the Karupelv project, who carry out their important work every summer. Top equipment is an absolute must for a successful expedition. Only if the research team can work in a healthy and motivated manner, we can continue to count on the important data series and biological findings of this attacked and sensitive habitat and derive further benefits from them.

 While investing in equipment for several years (see projects 2017 and 2018), we had been able to provide a professional and huge polar tent in 2019, for annually staying researchers. The material the tent is made of is specially geared to the circumstances of weather and surrounding nature on site, to enhance the quality of each stay. The Space Station Dome Tent (Mountain Hardwear) can perfectly be used as a base for any kind of alpine or arctic expedition to great altitudes and supplies enough space for at least 15 people, which is ideal for a community room e.g. to evaluate and discuss previous briefings and project results or a canteen for the crew. The dome-shaped silhouette of the tent minimizes the surface that is exposed to the wind and its durable material (nylon fabric) and sturdy framework (DAC pressfit) with the possibility to secure a great stability and longevity even throughout a storm or heavy snowfall. The tent is equipped with three entrances, so the crew is always able to use the side of the tent, that is not facing the wind. Five UVX windows not only provide daylight during the day inside the tent but give the researchers the opportunity to keep the weather circumstances in check all the time, without having to leave the tent.

 Combined with the protection fences, also financed by the foundation and built in 2017, the area gives the opportunity for researchers to sustainably work in environmentally friendly manner, with no weapons necessary, especially in terms of the polar bear´s and researcher’s safety!